tisdag 2 december 2008

...och Herren steg ned från sig tron på himlavalvet och förde med all sin kraft bollen till nätmaskorna...

Vi anlände till Baiha Blanca en tidig decembermorgon och med ens uppenbarade de sig. Med sina pedantiskt strukna vita skjortor, pressade kostymbyxor och glänsande namnskyltar lös de verkligen upp den morgontrötta ankomsthallen. En efter en kom de spatserande med sina gigantiska rullväskor och när skaran överskridit femtontalet blev frestelsen för stor och vi drog oss ditåt för lite välbehövlig social stimuli. Elder San Martin och Elder Jorgensen presenterade sig artigt och efter de vanliga frågorna om var vi kom ifrån, vad vi gjorde osv., frågor som den här gången var ömsesidiga, kom så det som vi hoppats på: Var ska ni bo? Vi förklarade kort vår situation och blev då direkt inbjudna att sova i deras lya. Ah, lite spänning i vardagen!

Måndagarna visade sig vara deras lediga dag, så efter att vi installerat oss, bar det av till högkvarteret för lite bollspel med resten av gänget. Man fick bita sig lite i tungan för att inte slänga ur sig alla frågor som ploppade upp i huvudet, men jag kostade i alla fall på mig att ta reda på grunddragen i tron och motivet med denna massiva missionsverksamhet. Jorgensen förklarade kort att de faktiskt inte var som alla andra missionerande rörelser som till varje pris försökte värva medlemmar utan att de "leder folk in i den rätta tron". Jojo.. Fantastiskt vackert tillsammans med det faktum att de senare förklarade att varje missionär, under sina två år på uppdrag, hade som mål att döpa minst en person. Vi nickade artigt och fick glatt nöja oss med förklaringen. När man har en sängplats att bli av med blir man lite mer försiktig:)

På huvuskvarteret stod det ganska klart vilka som utgjorde stommen i samfundet. Förutom Jorgensen pratade vi med Elder Dahl och jag ve't inte hur många skandinaviska namn som gick förbi. Man kunde förundrat konstatera de skandinaviska emigranternas roll på de amerikanska kontinenterna.
Förutom en liten klick chilenare var det nästan bara amerikaner på uppdrag av "profeten". Alla var mellan arton och tjugofem.

Fick mig en pratstund med Elder Baily, en vilsen bilmekaniker från mellanvästern som, när vi kom in på Irakkriget (och nej, jag tog inte initiativet till den diskussionen) gav ett litet smakprov på de åsikter som sorgligt nog besannade mina fördomar om den amerikanska södern.
"Att det går dåligt i Irak är bara en fabrikation och lögn. Tv-bolagen ägs av rika socialister och via de världsomspännande kanalerna som CNN sprids allt det här till alla andra nationerna som vänder sig emot oss amerikaner som kämpar för frihet. Vi är den räddande ängeln som frälser världen från terror och diktaturer när ingen anna gör det."
När sedan falklandskriget kom upp på tapeten och han sa att USA's inblandning berodde argentiska nazikopplingar stängde vi av och spelade lite boll i stället.

Det blev lite "Swedish magic" och många snygga härligt oortodoxa målgester från undertecknad innan vi bröt upp och glädjen för mig byttes i ett härligt dubbelsidigt migränanfall med allt vad det innebär. Vi åkte hem och Sebbe lagade lite käk medan jag gick och la mig efter den vanliga piller-cocktailen med en ipren och två alvedon. Sebbe den stackarn fick även han sitt straff för förnedringen av de utvalda; Två saftiga blodblåsor, en på varje fot. Fotboll är en farlig sport.

Vi har i alla fall haft väldig tur med de gudamän vi bor hos. Indoktrinerade men öppna och trevliga.

Etiketter:

4 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

En lång väntan kröntes i kväll äntligen med en ny läsupplevelse, kul att höra från er båda - intressant och tankeväckande som alltid! Inspirerade av läsningen skred vi snabbt till botaniserande på nätet och lärde oss att Bahia Blanca har dryga kvartsmiljonen invånare och ligger vid kusten just i skarven mellan Pampas och Patagonien. Ni är alltså på kurs sydvart mot kylan och julstämningen?!
Beskrivningen av mötet med mormonerna förde mig tillbaka till sjuttitalet, när vi under en period hade flera besök i Vällingby av två lika oklanderligt klädda unga amerikanska män, mycket öppna, vänliga och artiga. Då lärde jag mig om deras "missionsplikt", som för dem ut i vida världen. Deras förklaringsmodeller vad gäller fr.a. USA:s och dess allierades roll som världspolis och -samvete förvånar ju inte. Så tillvida skiljer sig inte den inhemska propagandan så värst de stora aktörerna emellan: alla är på sitt sätt ute i samma goda syfte. Gissningsvis ändras styrkeförhållandena framöver genom att bjässarna i Asien konkurrerar ut de nuvarande ekonomiska stormakterna medelst bla. billig arbetskraft. Den dag (förvisso långt fram i tiden!) när oljan inte längre har avgörande betydelse för stabiliteten i världen minskar nog också beredskapen att gå in och 'rädda demokratier'.
'Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga' har en hel del församlingar i Sverige, men man ser inte mycket av dem i det offentliga ljuset. Jag vill minnas att deras 'profet' och grundare hette Joseph Smith och att (kristall?-)templet i Salt Lake City räknas till kristenhetens största vid sidan av Peterskyrkan och S:t Paul´s.
Törs man gissa att nordborna spöade slipsmännen i fotboll?!!
Vi laddar annars för Lucia så smått och i morgon är det julmarknad på Spånga torg. Regn säger prognosen; det är väl så vi ska vänja oss vid att ha det.
Var rädda om er och välkomna åter på nätet! Mamma hälsar. Pappa

5 december 2008 kl. 14:56  
Anonymous Anonym sa...

Mullvadar på vift?

Har ni tråkigt kan ni ju be dom reda ut det där med treenigheten, dvs fadern, sonen och anden. I detalj. Vem är gud och inte, och är dom en eller tre. Eller om Maria Magdalena hade en (om inte sexsuel så i varje fall speciell) relation till Jesus. Eller Judasevangeliet. Eller om "förlåt oss våra skulder" i Fader vår är en felöversättning och ska läsas "avskriv våra skulder", som den gamla judiska traditionen bjöd att räntor inte skulle betalas och (penga-)skulder avskrivas vart sjunde år. Bokstavligt alltså. Kanske var det en(1) del av det uppror som Jesus försökte iscensätta.

Ryktet om ovanligt motspänstiga svenskar kommer att spridas över hela Sydamerika. DÅ blir ni så intressanta att omvända att ni kan bo gratis i flera månader! I hela "huevo"-arkipelagen i Syd-amerika.

Har dom bra mat?

/Thomas

5 december 2008 kl. 15:16  
Blogger Tjutberg sa...

Vi var inte mer obscena än att leka apor som klättrade upp i fotbollsburen och skrek. Aktade oss noga för att svära i guds hus.

Att bli verka vara ett hopplöst eller alltför knepigt missionsoffer funkar inte så bra. Åtminstone inte för mig, efter en kvart på medis med en orangeklädd man fick jag ett "hare krishna och ha ett bra liv", sen gick han.

Dock sa Elder Jorgensen att det alltid gick bra att fråga missionärerna om hjälp var vi än kom. Nu har vi ju dessutom någon att hänvisa till, deras bröder i Bahia Blanca. Vi får se hur mycket vi har lust. De går ju upp halv sju på morgonen, lite innan vi brukar komma hem.

6 december 2008 kl. 05:06  
Blogger Erik sa...

Det ska nog mycket till innan julstämning skall infinna sig i trettiogradig värme. Personligen ser jag inte charmen och tror på bojkott iår.

Skuld är något som inte riktigt lirar med vår mission här på kontinenten. Vi tror på gästfrihet och snylteri, en kombination som fungerat bra genom åren. Hittills har ju våra värdar hållit till godo med våra glada humör och på vissa håll fått njuta av vår exellenta kokkonst, så jag fortsätter gärna på den inslagna vägen och bor gratis hädanefter också.

6 december 2008 kl. 06:19  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida