lördag 20 december 2008

På vandring utan kluven käke...

Valar, sjöelefanter, pingviner och förstenade skogar sedan sist. Helt fantastiska upplevelser som i brist på uppkoppling och tid får berättas muntligt när vi kommer hem. Bara att få se en knölval och dess unge på två meters håll, och att vid horisonten få se två 14-tonsdjur samtidigt hoppa så att hela se jättelika kropparna låg ovanfår vattenytan, den är nog bland det häftigaste jag sett. Men hela historien? Den som väntar på något gott...

Vi lämnade Puerto Madryn och Peninsula Valdés och efter en liten detour till Sarmiento och den fossiliserade skogen, kom vi så över Magellans sund och till Ushuaia, omringat av fantastiska snöklädda berg och en arkipelag som vetter ut mot sydatlanten och södra ishavet. Frisk och kall havsluft och alla blommor som som sagt får en att känna sig riktigt hemma. Sedan sist kan jag lägga kungsljus, hallonbuskar och prästkragar till listan över synad flora, och det ska finnas guckusko, även som jag inte spottat den än.
Vädret är väldigt ombytligt och solsken, lätta brisar och femton grader byts snabbt mot regn, hårda vindar och fem kalla grader.

Efter lite snack på campingen med lite trekkingfolk (varav en svensk, Daniel, jag tycker mig se Sebbe berätta lite om. Jag besparar er dublettbeskrivning. En riktigt kul kille.) gav vi oss ut på en tredagarsvandring i de andinska fjällen. Utan karta visade sig, och det hade kunnat bli en riktig hardcorehajk och inte leden varit rösad så bra som den var.
Första dagen tog vi oss upp till en liten glaciär med tillhörande smältvattenssjö. Vi hade kommit iväg ganska sent så vi nöjde oss med den 500-metersstingningen, upp och ner, solbad, och en liten tur att leta sovplats innan vi slog upp tältet. Sysselsatte mig med lite dammbygge för att hålla värmen tills solen gick ner. Är det något som jag aldrig kommer bli för gammal för, så är det att dämma upp bäckar, och elda, men några tändstickor hade vi inte.
Vaknade och käkade honungsmacka och ett par kokta ägg. Slog ihop tältet och gav oss iväg igen. Det tog en fyra-fem timmar att komma upp till glaciärlagunen som vi bestämt skulle bli nästa etappstopp. Fantastiskt vackert på vägen upp, när träden tog slut och man trodde att kalfjäll skulle ta vid, möttes vi av en stor härlig sommaräng insprängd på en norrsluttning mellan topparna. Vi hade god tid på oss och kunde kosta på oss att stanna till och slumra till lite i solen. Inte så dumt att vakna med den utsikten och omgiven av ett gult hav av maskrosor och smörblommor. Härligt!
Lagunen var dock ett riktigt köldhål med blåst och snöfall, men en hygglig tysk gav oss en tändare så vi kunde tända en brasa att värma oss vid. En canadensare, Trevor, som delade med sig av lite varm mat att lägga till vår medhavda kalla matsäck, och han gjorde oss sällskap tills det var dags att lägga sig. Natten var kall och jag sov dåligt men lite kaffe på morgonkvisten innan avfärd gjorde gott. Vi hade vinden i ryggen genom Paso de la Oveja, passet som var målet och vändpunkten på vandringen och tur var nog det uppför den ganska branta sluttningen. Sista biten gick fort och vi var nog nere på fyra timmar. Problemet låg i att ta dig tillbaka till stan. Några kilometers marsch på landsvägen innan vi fick lift de sista kilometrarna.
Fantastiskt skönt att duscha och som på beställning kom hällregnet just som vi var klara med allt. En riktig dunderskur.

Har tvättat alla kläder som var indränkta i sur rök efter vandringen (urk!) och bussen till Punta Arenas går i morgon bitti, så snart är vi på resande fot igen. Skönt! Man klarar bara av ett viss antal dagar i samma stad och med samma människor, sen känner man att man vill vidare. Konstigt nog är det så att så fort man blir hemma och bekvän på ett ställe och tar ner guarden en smule så hinner man tänka lite för mycket och trättheten tränger sig på. Det bästa är att hela tiden vara på tårna och på resande fot för att behålla fokus. Då går tiden fort och tid att längta hem, det har man inte. Även om det, vad jag förstår, i alla fall inte är så mycket väder att längta hem till.

Kognitionsvetare (Linköping), Arkitekt (19,7) och IndEk (19,5) kasserade och in på femte- och sjättehandsvalen. Surt, men vad gör man. Just nu öppen för förslag:P

Etiketter:

7 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Imponerad av dina blomsterkunskaper. Ger bra doft åt berättelsen. God Jul!/Thomas

20 december 2008 kl. 14:43  
Anonymous Anonym sa...

Ni kommer tillbaka till studier och yrkesval. Spontant aktar jag mig för rekommendationer. Tror starkt att man måste trivas med "ämnet" för att det ska vara kul att gå till jobbet varje dag. Men det är också numera en enorm variation inom nästan alla yrken och områden. Arkitekt _är_ kul ibland. Om man får vara med och bestämma och hitta på. Någon gång då och då hittar man på något som man tycker är bra. Då sitter man som en vätgasballong i taket. Någon minut, sedan dunsar man ner. Och några kommentarer om det man gjort sitter i minnet. Minns några 12-årsgrabbar som trängde sig in på en förhandsvisning av en biograf jag gjort, och upphetsat konstaterade "-Du, man kommer nog att gå mycket mer på bio nu!". Men ibland får man suga länge på dom karamellerna. Och yrket blir mer uppdelat, specialiserat och projekten större. Om man inte ger sig in i "design-" och inredningsbranschen - men den är ett råttbo och liknar mer och mer mode. Dvs ytligt mode och dagsländor - och det tror jag inte är Erik.
Personligen fascineras jag ändå av ingenjörsyrkena om man kommer in i industrin och får vara med och pilla ihop något. Det behöver ju inte vara elgeneratorer för tidvatten, nya solceller med verkningsgrad på 40%, konstgjord fotosyntes, vettig konservöppnare, snyggare rullstolslyftar, fungerande vindrutetorkare o likn. stordåd. God Jul//Thomas

20 december 2008 kl. 15:53  
Blogger Sara sa...

GOD JUL
ERIK
ÖNSKAR
ELIN


Nu får jag många fler köttbullar eftersom du inte är hemma och äter upp alla på julafton! Pilutta dej!!

21 december 2008 kl. 12:44  
Anonymous Anonym sa...

Hej Gubben!
Tack för en målande beskrivning av trekkinglivets behag, man känner sig verkligen med på ett hörn! Hoppas ni hinner ta lite bilder av allt det vackra!
Till Thomas kloka ord har jag inte mycket att foga, men lovar att botanisera i studieutbudet efter bästa förmåga, så på återhörande betr. högskolan.
När detta skrives har vi passerat midnatt och med god marginal lämnat årets mörkaste dygn bakom oss. Sillen är inlagd och granen står nyhuggen (av mig själv!), men i år får vi klara oss utan den godaste senapen i avvaktan på Din hemkomst.
Som sagt: En riktigt GOD JUL och allt gott för det nya året önskar vi er. Skriv snart igen!
Pappa
PS
Det är möjligt att vi far till Öland i mellandagarna, och då är det inte säkert att vi kommer åt att läsa mail eller blogg.
DS

21 december 2008 kl. 16:29  
Blogger Sara sa...

Vi åker INTE till Öland, så understå dig inte att låta bli att rapportera om ert julfirande! Kommer sitta i mellandagarna och bara vänta på en uppdatering...

Hoppas att ni får det så bra som ni bara kan ha det och att ni får bo bra, sova och äta gott under julhelgen. <3

Många kramar till er båda från
Sara

22 december 2008 kl. 11:56  
Anonymous Anonym sa...

Lax, skinka, tomtegröt, glögg, köttbullar och julost.

God jul

din Sandra

24 december 2008 kl. 03:25  
Anonymous Anonym sa...

Så härligt med så målande beskrivning av naturen! Håller med, imponerande blomkunnskaper!
Börjar ni bli rastlösa, killar?
Det här med att inte stanna för länge på samma stället...!? Här hemma njuter vi att just nu vara på samma stället, flera dagar i streck -UTAN vardagsjaget, riktigt "gött"! Jul-lov! Och ändelig tid att läsa era spännande bloggar i lugn och ro.
Det är så kul att få hänga med efter vägen!/mamma Hanne

28 december 2008 kl. 03:47  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida